3 Nisan 2012 Salı

ROMA/VATİKAN MÜZESİ

                                                           Vatikan Müzesi





Kesinlikle görmenizi tavsiye ettiğim 1400 odalı Vatikan Müzesi'nin içinde bana göre en dikkate değer bölümler, Mısır koleksiyonunu barındıran Antik Sanat bölümü, 1473 yılında inşa edilen ve adını Papa Sixtus IV’den alan Sistine Şapeli ve Papa Julius II’nin görevlendirdiği Raphael’in dekore ettiği Raphael Odaları oldu.

Roma'da heykeller açısından favorim kesinlikle Galleria Borghese oldu, ama burada da muhteşem heykellere gözümüzün doyduğunu söyleyebilirim. Resimdeki heykelde kucağında bir bebek tutan kişi şarap tanrısı Dionysos'tur. Ellere, ayaklara, kaslara, dizkapaklarına ve diğer tüm ayrıntılara dikkatinizi çekerim.

Müzenin bir çok yerinde tavanlara bakarak yürüyorsunuz. Özellikle Rafael Odaları'ndaki o duvar resimlerinde kendinizi kaybediyorsunuz. Aşağıdaki resim koca bir salonun tavanının bir bölümünde yer alıyordu. Ama meleğin gerçekten uçarcasına dışarı fırlamış görüntüsüne bayıldım.

Yaklaşık 2 saattir geziyoruz. Muhteşem bir müze, ama yorulmaya ve acıkmaya da başladık. Yaşasın, "Uscita (Exit)" tabelası gördüm. Bir çıkış işareti gördüğüme ilk kez bu kadar sevinmiştim ki bu sevincim fazla uzun sürmedi. Çünkü çıkabilmemiz için neredeyse yarım saat daha müzenin içinde dolaşmamız gerekti. Müzenin içini 7 km yürüyerek dolaşacağımız söyleniyordu. Galiba doğruymuş! Bu arada Michelangelo'nun o ünlü Last Judgment tablosunu da daha görmedik derken çıkıştan önceki son odanın devasa duvarında devasa bir görüntü karşımıza çıktı! İşte ünlü sanatçının gözünden Ahiret Günü! (ilk resim)
www.gezikolik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder