3 Nisan 2012 Salı

ROMA/ AŞK ÇEŞMESİ


                                     Aşk çeşmesi
     İtalya ve Roma denince; insanların aklına ilk gelen ve öncelikle ziyaret ettikleri yerlerden biri. Buradaki anıtsal muhteşemlik yanında; havuza değişik bir yöntemle (aşağıda ayrıntılı olarak açıklıyacağım) para atılması, dilek tutulması, havuz yanındaki gerek roma dondurması tatma imkanı sağlayan mekanlar ve gerekse alışveriş mekanları. Aşk çeşmesinin bulunduğu yörede: bunlar var. Yanlız: ayrıntılara girmeden önce şunu özellikle belirtmek istiyorum. Buraya: mutlaka ve mutlaka; hem gündüz,  hem de akşam yani karanlıkta, ışıklandırıldığında gitmelisiniz. Çünkü: bambaşka farklılıkta güzellikler ortaya çıkıyor.

Evet: bu yapı, gerçekten büyüleyici. Yanlız, en ilginç olanı, buraya biz Türkler yanlızca aşk çeşmesi ismini koymuşlar, bizden başka buraya aşk çeşmesi diyen yok. En son 1998 yılında restore edilmiş. Para atmak bir gelenek. Havuza arkanı dönerek, sol elinle para atarsan, Romaya tekrar gelebileceğin rivayet edilmekte. Gün içinde havuza atılan paralar, her akşam toplanıyor ve yaklaşık 3000 euro civarında biriken para Romanın fakirlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılıyormuş.
Buraya, hem gündüz, hemde gece görmelisin. Işıklandırıldığında daha harika bir görüntü ortaya çıkıyor.
Buranın yapılışına ait bir efsane var. Şöyleki; bir Roma ordusu savaştan dönerken, uzun süre su bulamazlar. Derken ,karşılarına çok güzel bir kız çıkar. Romalı askerlere, bulunduğu yeri kazarlar ise, su çıkacağını söyler. Askerler, halen havuzun bulunduğu, güzel kızın tarif ettiği yeri kazarlar ve su bulurlar. Bu hikaye, havuzun üstünde bulunan kabartmalarda da resimler ile ifade edilmektedir. Dikkat edilirse, kabartmalarda, romalı askerlerin yeri kazdığı ve yanlarında çok güzel bir kızın bulunduğu görülebilir. Peki niye aşk çeşmesi. Burada, büyük aşkların ifade edildiği ve büyük film starlarının oynadığı birkaç aşk filmi çekilmiş ve daha sonra burası aşk çeşmesi olarak anılmaya başlanmış.
Meydanda; yine pizza restoranları, ayakkabı mağazaları var. Meydandaki dondurmacıdan mutlaka meşhur bir roma dondurması tatmalısınız. Tadına doyulmayacak güzellikte.
Alışveriş için bütçe ayırmamış olsan bile, bu meydanda bulunan Sore mağazasından bir çift ayakkabı satın al. Yıllarca giymesen bile, roma modasını yakalamış olursun. Meydana bakan ara sokaklarda, minik hediyelik eşya satan dükkanlar var. Bunlarda gezilebilir. Ancak, unutmayın ki, meydana yakın hediyelik eşya satan dükkanların fiyatları, meydana uzak dükkanlara oranla çok daha yüksek. Roma futbol takımının renklerini taşıyan bir giysiyi, meydana uzak dükkanlardan 15 euro ya alabilecek iken, meydana yakın dükkanlardan 25 euroya alabilirsiniz. Ayrıca; Romanın çoğu yerinde olduğu gibi, burada da, genellikle zencilerden oluşan, seyyar çantacılar var. Bunlar; markalı çantaları, yerlere serilen bezler üzerinde satıyorlar. Taklit olmadığını, gerçek olduğunu düşünerek, yaklaşıyorsunuz. 40 eurodan açılan fiyatlar, 30 ve hatta 25 euroya kadar düşüyor. Ancak, aynı çantaları başka bir mekanda,rahatlıkla 20 ve hatta 15 euroya bulabiliyorsunuz. Pazarlık yapın.

www.forumla.net

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder